Meestal begint het hondenavontuur met bewondering voor een speciale hond. 'Zo iets wil ik ook'. Zo'n warm gevoel is een mooie start van de hondenliefde. Maar bega niet de fout om dan op stel en sprong precies zo'n hond aan te schaffen. Na het hart moet ook het verstand spreken. Stel je, voordat je een hond in huis haalt, eerst de vraag: 'Heb ik de komende tien jaar genoeg tijd, ruimte en geld over voor de verzorging van een hond?'
Zo ja, wat voor ras moet het worden? Want je zou jezelf te kort doen door niet eerst te onderzoeken of de hond die je bewondert echt voor jou het meest geschikt is. In de dagelijkse praktijk kom je vooral de populaire rassen tegen, maar de keuze is zo veel ruimer. Het is zonde om niet eerst eens het hele scala aan mogelijkheden door te nemen en te kijken of er niet (nog) een ras bestaat dat je het perfecte maatje kan opleveren.
Er zijn mensen die voor de aanschaf van een hond naar het asiel gaan. Dat is op zich een goed idee.
Geen goed idee is het om een hond te zoeken in advertenties in kranten of op het internet, bijvoorbeeld bij Marktplaats. Hier gaat het meestal om één ding: Handel, dus geld. Een hond is geen ding, geen handelsobject.
Als je het goede besluit hebt genomen om geen hond bij een ‘broodfokker’ te kopen of bij een handelaar die zielige hondjes uit Roemenië verkoopt, zoek je waarschijnlijk een gewone gezonde pup. Als deze pup een rashond moet zijn ga je op zoek naar een goede fokker.
Hoe herken je een goede fokker? Die heeft meestal maar één ras, dat hij houdt als liefhebberij. Hij biedt pups aan die bij hem thuis zijn geboren. Hij heeft niet meer dan één nest tegelijk, bij uitzondering twee. Anders is het onmogelijk voldoende aandacht te besteden aan de pups en de toekomstige eigenaars.
De pups zitten in huis of dicht daarbij, op een plek waar veel mensen komen. Het is er fris en schoon. Lopen de pups al rond, dan mag je bij hen en ze aanhalen; de moederhond loopt regelmatig bij haar pups en voedt ze op.
De fokker zal je veel vertellen over het ras en over de ouderdieren. Hij of zij wil ook van alles van jou weten. Dit is om te checken of zijn pup aan jou een goede baas zal hebben. Het moet ook 'klikken' tussen die fokker en jou, want je zult een band krijgen voor zo lang de hond leeft. Je zult bij hem terecht kunnen met alle vragen en zorgen over de hond. Bij de goede fokker schaf je dus niet alleen een pup aan, maar verzeker je je ook van betrokken nazorg.
Als je dit hele verhaal tot het einde toe hebt gelezen is het wel duidelijk: Je wilt een Airedaleterrier. Nu zijn er 4 mogelijkheden:
1. Je kijkt op de lijst ‘Actuele nesten’ of 'Dekberichten', kijkt of er binnenkort pups beschikbaar zijn en neemt contact op met de betreffende fokker.
2. Je kijkt in de ‘Lijst van fokkers’ en neemt contact op met één of meerdere fokkers.
3. Je neemt contact op met Mw. Yvonne van Ooijen, telefonisch: 0524-532050 of per E-mail. Zij kan en zal je alles vertellen over pups en fokkers van onze vereniging.
4. Misschien zou een wat ‘oudere’ Airedale ook heel goed bij jou passen. Een enkele keer wordt een een zgn. HERPLAATSER aangeboden. Ook over herplaatsers kan Mw. van Ooijen je alles vertellen.